Dagje uit Brabant  donderdag 30 januari 2020
 
Bezoek Vlasserij-Suikermuseum en een mooie rondrit langs verschillende plaatsen met gids

Ontvangst in Hart van Hellevoet vanaf 8:30 uur. Vertrek Hart van Hellevoet 9:00 uur

Kosten donateurs 36,00 euro en niet donateurs 39,00 euro. Dit bedrag kunt u storten op de bankrekening van ABO NL89 INGB 0007 1337 38 onder vermelding van Suikermuseum.

Het Museum ligt in de westhoek van Noord-Brabant waar men al eeuwen vlas en suikerbiet verbouwt. Dit zijn de grondstoffen voor de productie van lijnolie, vlaslint en suiker. Midden in dit gebied, in het vestingstadje Klundert staat het "Nationaal Vlasserij-Suikermuseum", een museum over leven en werken in het vlas, de suikerbieten en de suikerfabrieken. U krijgt verschillende oude machines in gebruik te zien.

U wordt ontvangen met 1 keer koffie/thee met gebak.

Rondleiding De Vlasserij
Medewerkers die jarenlang in het vlas gewerkt hebben leiden u rond in de "Vlasserij" en demonstreren de zware handarbeid van het repelen, roten, braken en zwingelen met originele gerestaureerde machines.

Tussen de rondleidingen door is er even pauze en krijgt u nog een kopje koffie/thee.

Rondleiding De Suiker
De rondleiding door de "Suiker" langs authentieke voorwerpen, displays van het productieproces en vitrines met oude suikerproducten in de originele verpakking.

Het is tijd voor een heerlijke lunch na de rondleidingen.

Vanuit Klundert, een oud vestingstadje, volgt de rondrit met gids over dijken langs polders naar het vestingstadje Willemstad. We stappen hier even uit en kunt u op het havenhoofd even uit waaien en genieten van het schitterende uitzicht op het Hollands Diep en de binnenhaven met het historische stadhuis.
Na deze korte stop rijdt de bus door de dorpjes Dinteloord en Stampersgat, langs de grootste suikerfabriek van Europa, genaamd "De Dinteloord". We rijden verder richting Fijnaart, Standdaarbuiten en het kerkdorp Noordhoek, in de 50- en 60-er jaren het centrum van de vlasteelt en vlasverwerking.
De gids vertelt u alles over de vergane glorie van de vlasteelt en de veranderingen in de suikerbietenteelt en de suikerindustrie.

Afsluiting: Na de rondrit, is er nog tijd om in het museum een consumptie te gebruiken. Deze is voor eigen rekening.

Opgeven bij Jan de Vries  tel 0181-323681 of email abo.devries@gmail.com