Veiligheid – digitaal en in de echte wereld

Soms komen er rare mails binnen die bedrieglijk echt lijken, maar bij nader inzien vals zijn. Het doel is om u geld afhandig te maken. De Rijksoverheid heeft een website geopend waar u kan checken of de ontvangen e-mail betrouwbaar is en waar u op moet letten; veiliginternetten.nl

De slogan is:

Eerst checken, dan klikken of …….
niet klikken als u het niet vertrouwt!!

Een betrouwbare instantie, zoals uw bank, zal u nooit een doorklik link sturen in een e-mail of een SMS, of vragen naar uw bankcodes of andere dingen. In geval van twijfel, even uw bank bellen. De codes voor internetbankieren en pincodes voor uw bankpassen nooit delen met iemand anders!!  

Ook telefonisch wordt geprobeerd u op te lichten. De oplichters bellen vanuit het buitenland, laten de telefoon kort overgaan en hopen dat u terugbelt want dat levert ze veel geld op. Als u zo een vreemd nummer niet herkent en niets verwacht uit het buitenland, niet terugbellen!! Ook veel voorkomend, een telefoontje van een zogenaamde medewerker van Microsoft die u belt om een computerprobleem op te lossen, waarbij u een programma op uw computer moet downloaden, hier is maar één remedie: verbinding verbreken!

Bij aankopen op Marktplaats wordt regelmatig geprobeerd om u op te lichten met diverse trucs zoals het overmaken van 1 cent of het scannen van een QR code. Als u het niet vertrouwt, of het is te mooi om waar te zijn, niet doen!!

Ook wordt er geprobeerd om via WhatsApp en Facebook u over te halen om geld over te maken, meestal zogenaamd voor familie, vrienden of kennissen.

Even checken door te bellen met de afzender. Of u krijgt een valse factuur van de belastingdienst of de zorgverzekeraar etc. Let op, ze zijn dikwijls bedrieglijk echt. Als u twijfelt even contact opnemen met de desbetreffende instantie.

Het is zinnig om eens kritisch te kijken naar uw veiligheidsvoorzieningen thuis. Goede sloten op deuren en ramen (altijd op slot), kierstandhouder, maar ook een brandmelder en co-melder (koolmonoxide) zijn uiterst zinvol.

En belangrijk, in verband met de zogenaamde babbeltrucs, niemand binnenlaten die u niet kent of vertrouwt!!

Het is jammer dat er altijd mensen zullen zijn die misbruik willen maken van hun medemensen en daarmee de maatschappij minder leuk maken.

Dus: wees alert!